Felixibir
  • Hjem
  • Om sibirkatter
  • Pris
  • Våre katter
  • Kattunger
  • Kontakt oss
Picture
Er sibirkatter allergivennlige
 
Mange som ønsker seg katt er allergiske, og derfor er ønsket en allergivennlig katt.

​Sibirkatter er allergivennlige. De er likevel ikke allergifrie fordi det kan variere hva allergikere reagerer på.
 
Når man er allergisk mot katt kan det være ulike ting man er allergisk for. Det kan være bl.a. spytt, avføring, serum eller urin. Allergi er individuelt, og allergikere kan reagere forskjellig på samme katt. Et anslag er at 70% av katteallergikere tåler sibirkatt.
 
Det er derfor det er viktig med en test. Det er flere eiere av sibirkatter i landet som kan ta imot testbesøk på forespørsel.
 
Katteallergi kommer av at kroppens immunforsvar overreagerer mot eggehvitestoffer som utsondres fra kattens urin, spytt, talgkjertler og tråputer.
 
De som reagerer på katt kan få tett eller rennende nese, kløende og hovnede øyne, nysing, elveblest, eksem, tørrhoste eller astma.
 
Hvis du eller noen andre i familien er allergiske så anbefaler vi at du er helt sikker på at du tåler sibirkatt før du går til det skritt å anskaffe en.
 
Hvis du skaffer deg en sibirkatteunge så er det også viktig å vite at kattunger kan fremkalle mer allergi enn voksne katter. De som finner ut at de tåler en voksen katt kan likevel få utslag på kattunger. Da må man finne seg i en overgangsperiode før katten blir voksen, eller så går det an å skaffe seg en voksen omplasseringskatt isteden for en kattunge. Da er man på den sikre siden.
 
Hvorfor er sibirkatter allergivennlige
 
Sibirkattene er allergivennlige fra naturens side. De fleste katteallergikere reagerer på stoffet FEL D-1 som finnes i spyttet. Dette stoffet, som er et protein, får kattene på pelsen når de vasker seg. Og når pelsen tørker blir det til støv. Og det er altså i dette støvet at FEL D-1 finnes og fremkaller allergireaksjoner.
 
Hovedteorien på hvorfor sibirkattene er allergivennlige er at de mangler eller har en veldig lav forekomst av proteinet FEL D-1 i spyttet. Noe som medfører at de som er allergiske for dette stoffet ikke får allergiske reaksjoner fra sibirkattene. Det gjenstår fortsatt å bevise dette vitenskapelig.

Picture
Hvordan er sibirkatten
 
En sibirkatt er en skogkatt med opprinnelse i Sibir.  Det er en fin familiekatt som har et rolig og godt lynne. 

Den første sibirkatten kom til Sverige i 2000 og til Norge i 2001. Sibirkatter har blitt en populær rase i Norge de senere årene, og rasen er fortsatt i vekst. Dette skyldes blant annet allergivennligheten i tillegg til at sibirkattene er en flott familiekatt.
 
Sibirkatten er en av tre naturraser. De andre to er Norsk skogkatt og amerikansk skogkatt, altså Main Coon.

Lynne
Sibirkattene er kjent for et godt lynne og en inntagende personlighet. De knytter seg sterkt til sine eiere og er veldig lojale.

Sibirkattene er kjent for å være glade i vann, og de oppholder seg gjerne nær vannkilder. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller blant sibirkattene. En annen egenskap er at sibirkattene er smarte og lette og oppdra. De brukes bl.a. som sirkuskatter i Russland. I tillegg er de også kjent for å være territoriale.
Picture
Hvor stor blir en sibirkatt
En sibirkatt er på størrelse med vanlige huskatter. Hunkattene er oftest mindre enn hannkattene, men det vil jo alltid være variasjoner. En hunnkatt er normalt 4-6 kg, mens en  hannkatt er normalt 5-7 kg. Variasjoner ut over normalen kan skje, og det finnes noen store hannkatter på 9-10 kg. Men det hører til sjeldenheten.

Utseende
Sibirkatten er en såkalt naturrase. Med det menes at det er naturen selv som har formet denne katten som har tilpasset seg det utfordrende klimaet i Sibir. Pelsen er semilang og har et vannavstøtende lag. Ørene er medium til små for å hindre varmetap og mellom potene har den lange hårtufser.

Sibirkattene vokser sakte og kan bruke opp til fem år på å bli fullvoksen i kroppen.

Sibirkattene kan minne litt om de andre “skogkattene” main coon og norsk skogkatt. Det som hovedsaklig skiller de fra hverandre er den kompakte bygningen, pelsen og fasongen på hodet. Sibirkattene er kraftigere enn main coon, men main coon har en lengre kropp og større ører. Sibirkattene har avrundet hode og ører og runde øyne, mens norsk skogkatt har et trekantet hode, spisse ører og skjeve øyne.

Standarden på sibirkattene sier i all hovedsak at hodet skal være massivt og litt lengre enn bredden. Pannen er bred og ganske rund. Katten skal ha lavtstående kinnben etter gamle standarer.  Profilen bukter svakt innover, og katten har ikke stopp (neseprofilen). Ørene er medium til små og skal være runde. Det skal være god bredde mellom disse. Øynene skal være store og ovale, gjerne litt på skrå. Øyenfargen klart gule eller grønne. Katten skal ha en kraftig beinstamme. Bena er medium i størrelse og former en rektangel med kroppen. Labbene er store og runde, og skal ha dusker under. Halen skal være lang med avrundet tupp. Pelsen skal være tett og ikke ligge helt inntil kroppen. Overpelsen er vannavstøtende og skal kjennes litt hard ved berøring.

Hvilken farge har en sibirkatt
​
 Sibirkatten finnes i alle farger. Øyenfargen er gul eller grønn.
 
Hvilken farge man foretrekker på katten varierer veldig. Sibirkatten finnes i alle farger som katter kan ha, og noen oppdrettere har også noen farger de avler spesielt på.
 
I tillegg til farge så har vi også mønster. Sibirkattene kan ha forskjellige mønster, med eller uten hvitt. Det hvite er som oftest labber og bryst.
 
Det finnes også sibirkatter som er helfarget. Da er det enten sort, blå eller hvit. 

Picture
Helse

Sibirkattene er en sunn og frisk rase, og bevisst avl gjør også at rasen ikke har utviklet helseproblemer for eksempel på grunn av for høy grad av innavl.

En sykdom som vi som oppdretter må gjøre deg oppmerksom på er den arvelige hjertesykdommen HCM (Hypertrofisk kardiomyopati). Denne sykdommen utarter seg slik at venstre kammermuskulatur vokser og fortykkes. Denne sykdommen kan du lese mer om hos Sibirkattens Venner. HCM finnes hos alle katteraser, huskatter inkludert.

Mange sibirkatter har HCM i sine linjer uten at dette er et problem for rasen. Linjer med mye HCM bør ikke brukes i avl, og oppdrettere bør innhente informasjon om de linjene de avler på.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.